Το…ρομπότ που αυτοματοποιεί τον τρύγο

Ένα τροχήλατο όχημα, το οποίο, μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία του τρύγου, αναπτύσσεται στα πλαίσια του έργου ΕΒΤΑΡ (Εξατομικευμένος Βέλτιστος Τρύγος με Αυτόνομο Ρομπότ).

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

“Το ρομπότ, που δοκιμάζεται ήδη στην Ελλάδα σε οινοπαραγωγούς στην Ανατολική Μακεδονία, θα κυκλοφορεί πάνω – κάτω στις σειρές των αμπελιών, θα έχει ένα βραχίονα και κάμερες, οι οποίες θα αναγνωρίζουν ποια σταφύλια είναι ώριμα για τρύγο, τα οποία και θα κόβει”, αναφέρει στο FnB Daily ο Βασίλης Καμπουρλάζος, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος ΕΒΤΑΡ και Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

“Πριν ξεκινήσει να δουλεύει το επίγειο μηχάνημα, drones κάνουν πλοήγηση πάνω από τον αμπελώνα, τραβούν φωτογραφίες, τις οποίες στέλνουν στο επίγειο μηχάνημα, προκειμένου αυτό να ξέρει να σχεδιάσει τις διαδρομές του. Στη συνέχεια, το μηχάνημα ακολουθεί αυτά τα μονοπάτια και όπου βλέπει ώριμο σταφύλι, αν βρει, το κόβει”, αναφέρει.

ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ

Βασίλης Καµπουρλάζος, Καθηγητής, Διεθνές Πανεπιστήµιο Ελλάδος

Αντικειμενικός σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη ενός ευφυούς τροχήλατου Αυτόνομου Ρομπότ για Τρύγο (ΑΡΤ), για μηχανοποιημένη υποστήριξη των αμπελουργικών εργασιών του:

  • Τρύγου: Επιλεγμένη συγκομιδή σταφυλιών παρόμοιου βαθμού ωρίμανσης
  • Πράσινου τρύγου: Επιλεκτική αραίωση σταφυλιών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ωρίμανσης των υπόλοιπων
  • Ξεφυλλίσματος: Αφαίρεση φύλλων επιλεκτικά για την τροποποίηση του μικροκλίματος των σταφυλιών

Το ΑΡΤ άμεσα στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της ελληνικής αμπελουργίας με δύο τρόπους:

την ποσοτική αύξηση και την σταθερά υψηλή ποιότητα των παραγόμενων σταφυλιών και, κατ’ επέκταση, των οινικών προϊόντων, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής.

ΕΤΑΙΡΟΙ ΕΡΓΟΥ

Το τριετές έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ), Παρέμβαση ΙΙ, του α’ κύκλου της Δράσης  “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”.

Στο έργο συνεργάζονται δύο ερευνητικοί οργανισμοί, το εργαστήριο ΑΜΑ του Τμήματος Πληροφορικής και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του ΔΙΠΑΕ και τέσσερις επιχειρήσεις

  • Euroaction
  • Κτήμα Παυλίδη
  • Nico Lazaridi
  • Κτήμα Βίβλια Χώρα

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

 “Προς το παρόν είμαστε στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν αποκλείουμε να αναζητήσουμε ενίσχυση και από funds ιδιωτών”, σημειώνει.

INFO EBTAP

Προϋπολογισµός:   €997,292.70

Δηµόσια Δαπάνη: €931,167.70 Έναρξη: 28 Ιουνίου 2018

Λήξη: 27 Φεβρουαρίου 2021